Argentinië is een wanbetaler. Het land kan zijn financiële verplichtingen voor de tweede keer in 15 jaar niet meer nakomen. Hoe heeft het zover kunnen komen?

De situatie is ontstaan door het conflict dat Argentinië al jaren uitvecht met houders van obligaties waarop het land in 2001 al verzaakte.

Veel schuldeisers uit die tijd hebben de afgelopen jaren hun verlies genomen, door de oude leningen in te ruilen tegen nieuwe, kleinere leningen. Een groep hedgefondsen houdt echter vast aan de eis tot volledige terugbetaling.

Vorderingen op oude obligaties

Argentinië weigert aan die eis te voldoen, ook al heeft de bevoegde Amerikaanse rechter het land daartoe gedwongen. Argentinië moet van het Amerikaanse Hooggerechtshof 1,3 miljard dollar aan achterstallige betalingen overmaken aan de obligatiehouders die in 2001 niet instemden met de kwijtschelding.

Argentinië vreest dat dit kan leiden tot claims van andere obligatiehouders, die dezelfde behandeling eisen. Daarbij mag Argentinië volgens de uitspraak van het hof andere schuldeisers niet betalen, zolang de vorderingen op de oude obligaties niet zijn voldaan.

Claims van 29 miljard dollar

Woensdag lag er een dringende deadline. Argentinië moest 539 miljoen dollar aan rente betalen aan andere schuldeisers. Dat wilde en kon het land ook, maar van de Amerikaanse rechter moeten eerst de hedgefondsen geld krijgen. Het is Argentinië niet gelukt om met de hedgefondsen tot een akkoord te komen, waarna het moest verzaken op de rentebetaling.

Volgens minister Axel Kicillof (Economische Zaken) hebben de hedgefondsen waarmee het land in de clinch ligt alle opties afgeslagen, inclusief een verzoek om uitstel. Ook de helpende hand die Argentijnse banken op het laatste moment toestaken, heeft niet mogen baten. Zij wilden de schulden opkopen waardoor Argentinië niet formeel te boek zou komen te staan als wanbetaler.

Dat is nu wel gebeurd. Wanbetaling geeft andere internationale schuldeisers het recht om hun geld per direct op te vragen. Dit kan leiden tot claims van zo'n 29 miljard dollar, zo berekende financieel persbureau Bloomberg. Dat bedrag is gelijk aan de totale omvang van de valutareserves van het land.

Economie in recessie

De wanbetaling is vooral problematisch voor Argentinië zelf, dat sinds de financiële crisis van 2001 al grotendeels van de financiële markten is afgesneden. Zonder oplossing dreigt de Argentijnse economie opnieuw in een diepe recessie te verzeilen, waarbij de toch al torenhoge inflatie verder zal oplopen.

Het IMF gaf deze week nog aan geen zware gevolgen voor de internationale markten te verwachten.

Argentinië blijft zoeken naar een oplossing in het conflict met zijn schuldeisers, liet de Argentijnse kabinetschef Jorge Capitanich donderdag weten. Hij benadrukte dat Argentinië aan zijn verplichtingen heeft voldaan en niet opzettelijk in gebreke is gebleven.

Investeerders lijken hun vertrouwen in een akkoord niet te hebben verloren. Over het algemeen wordt erop gerekend dat het land op termijn een oplossing zal vinden, waarmee grote claims van andere schuldeisers kunnen worden voorkomen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl